Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΣΥΡΟΣ: ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ


 «Θάλασσας τόποι» τιτλοφορείται η μεγάλη έκθεση, με έργα 25 κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων, που λειτουργεί  στα πλαίσια των Ερμουπολείων 2011, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στην Ερμούπολη της Σύρου. Η έκθεση, με θέμα την θάλασσα σε όλες τις εκφάνσεις της, έχει την πρόθεση να λειτουργήσει ως ένα πυκνό καλειδοσκόπιο εικόνων, που προσεγγίζουν και ερμηνεύουν τη θάλασσα με διαφορετικούς τρόπους.
Οι διακεκριμένοι εικαστικοί συμμετέχοντες -το έργο των οποίων είναι στενά συνδεδεμένο με τη θάλασσα, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν φιλοξενηθεί με αναδρομική τους έκθεση στον ίδιο χώρο και στο πλαίσιο του ίδιου θεσμού στο παρελθόν-, παρουσιάζουν μια συναρπαστική ποικιλότητα ως προς την εικαστική γλώσσα, τη γραφή, τα μέσα και την τεχνική που χρησιμοποιούν.
Η κριτικός τέχνης Ίρις Κρητικού αναφέρει για την έκθεση: «Η θάλασσα ως κεντρική ουσία του έργου των συμμετεχόντων, συγκροτείται υπό την προϋπόθεση ενός νέου κάθε φορά βλέμματος, ενός καινούργιου ευρήματος, ενός πρωτότυπου και ρέοντος λεξιλογίου που οδηγεί σε πολυσχιδείς δυνητικούς συνειρμούς για το υγρό κυανό σύμπαν που μας περιβάλλει. Προσωπικά βιώματα και αναμνήσεις, ασκήσεις ύλης και φωτός, αδρές ακτές που ιχνηλατούνται με κηλίδες και σταξίματα χρωμάτων, παράλια νησιωτικά τοπία με ρευστά περιγράμματα και αρχαία ή καινούρια λευκά κτίσματα, εναλλασσόμενες αποχρώσεις και ερμηνείες του θαλασσινού μπλε, συνθέτουν την ουσία ενός βιωμένου τόπου, εκχωρώντας στο βλέμμα την εμπειρία μιας πολυφωνικής και οικείας πατριδογνωσίας».
Με την κορυφαία αυτή έκθεση η Σύρος πρωταγωνιστεί και αυτό το καλοκαίρι στα εικαστικά δρώμενα. Η έκθεση που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στις πέτρινες αποθήκες του 19ου αιώνα στην Ερμούπολη, περιλαμβάνει έργα από τους Παναγιώτη Τέτση, Κώστα Τσόκλη, Παύλο, Χρίστο Καρά, Δημοσθένη Κοκκινίδη, Νίκο Στεφάνου, Δημήτρη Μυταρά, Κωνσταντίνο Πανιάρα, Αλέκο Φασιανό, Σωτήρη Σόρογκα, Βασίλη Σπεράντζα, Αχιλλέα Δρούγκα, Μιχάλη Μακρουλάκη, Θόδωρο Μανωλίδη, Θεόδωρο Πανταλέων, Δημήτρη Γέρο, Παύλο Σάμιο, Γιάννη Κόττη, Κωστή Γεωργίου, Κώστα Παπανικολάου, Τάσο Μαντζαβίνο, Χρύσα Βέργη, Μανόλη Χάρο, Μαρία Φιλοπούλου και Αλέξη Βερούκα.
Η επιμέλεια, Η επιμέλεια της έκθεσης -που θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου- ανήκει στο Γιώργο Αλτουβά, ενώ την επιμέλεια των κειμένων του συνοδευτικού καταλόγου, ο οποίος είναι δίγλωσσος, έχει η κριτικός τέχνης Ίρις Κρητικού.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου