Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΣΑΝ ΒΓΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΗΓΑΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ...ΑΛΛΑ ΣΟΛΟ…


Για πολλούς είναι τρομακτικό ακόμη και σαν ιδέα. Για άλλους είναι απλά... λυτρωτικό... Ένα ταξίδι μόνος, όποτε θέλεις (και μπορείς), όπου θέλεις και όπως το θέλεις. Το solo travelling είναι πλέον της μόδας, είτε γιατί το επιβάλλουν οι καταστάσεις (αδυναμία συγχρονισμού διακοπών με την παρέα ή τη σύντροφο, έλλειψη παρέας, διαφορετικά ενδιαφέροντα) είτε απλά γιατί είναι πολύ ευκολότερες οι συνθήκες. Αν είσαι πρωτάρης, πρόσεξε 10 σημεία που μπορούν να σημαδέψουν μια κατά τα άλλα υπέροχη ταξιδιωτική εμπειρία.
1) Μείνε μακριά από γυναίκες- αράχνες. Σου κλείνουν το μάτι στο μπαρ, σε πλησιάζουν για ένα ποτό, δείχνουν καθ' όλα κυρίες. Μόνες γυναίκες ψάχνουν... και πίστεψέ με... βρίσκουν! Αν σε δουν και λίγο χαλαρό, το one night stand βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Θέλεις να το ρισκάρεις; Μεγάλο παιδί είσαι. Πρόσεξε όμως μη γίνεις και εσύ μια από τις πολλές περιπτώσεις τουριστών που ξύπνησαν το πρωί με βαρύ κεφάλι και άδειο πορτοφόλι!
2) Απόφυγε σκοτεινά και απομονωμένα στενοσόκακα. Εντάξει. Θέλεις να τα δεις όλα, να κάνεις το γύρο που θέλεις σε γνωστά και άγνωστα μέρη. Δε χρειάζεται να κάνεις τον εξερευνητή... Άλλη ώρα, με παρέα! Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν για τους τουρίστες (που κάνουν μπαμ από μακριά ότι δεν γνωρίζουν τα κατατόπια) είναι πολλοί και «σκοτεινοί». Από ένα απλό pick pocketing μέχρι πιο τραβηγμένες καταστάσεις, απαγωγών για λύτρα. Φρόντισε να κινείσαι σε δρόμους πολυσύχναστους και κεντρικούς και απέφυγε να δείχνεις «χαμένος» με ένα χάρτη στο χέρι. Κάθισε σε μια καφετέρια, προσανατολίσου και κράτα δίπλα σου, ακόμη και μπερδεμένο στο πόδι της καρέκλας, το σακίδιό σου ή τη φωτογραφική σου μηχανή.
3) Μην κάνεις ταρζανιές όταν τριγυρνάς σε πεζοπορικά μονοπάτια ή φεύγεις για ορειβασία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και αποφασίζουν να χαθούν μέσα στη ζούγκλα, χωρίς καν τον... Μόγλη παρέα. Υπάρχουν και οι άλλοι, οι δεινοί βουτηχτές (κατά την άποψή τους) αλλά όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουν τα βουβά ρεύματα άγνωστων θαλάσσιων περιοχών «δίνουν ρέστα».
4) Σου αρέσει να δοκιμάζεις ξένες γεύσεις αλλά απόφυγε το street food όσο κι αν σου σπάει τη μύτη το σουβλάκι στο δρόμο. Μιλάμε για τις χώρες της Άπω Ανατολής κυρίως, όπου το σουβλάκι δεν είναι απαραίτητα μοσχαρίσιο ή χοιρινό, αλλά κάτι μεταξύ κατσαρίδας και καραβίδας. Αλλά και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής υπάρχουν κάποιες συνταγές που μπορεί να σου πέσουν βαριές...
5) Έχε μαζί σου φωτοτυπίες του διαβατηρίου σου και μην κρατάς τα ταξιδιωτικά έγγραφα (διαβατήριο, εισιτήριο, ταυτότητα) πάνω σου. Εκείνο που απαραίτητα θα πρέπει να έχεις όμως στην περίπτωση που νοικιάσεις αυτοκίνητο, είναι η άδεια οδήγησης!
6) Μοίρασε τα χρήματά σου σε διάφορες κρυφές τσέπες και μην τα έχεις ποτέ όλα πάνω σου. Βάζε τα σε θυρίδα χρηματοκιβωτίου στο ξενοδοχείο και παίρνε μαζί σου μόνο τα απαραίτητα για τα καθημερινά σου έξοδα.
7) Οι φωτογραφίες είναι το πάθος σου αλλά θα ήθελες να είσαι κι εσύ μέσα σε μια. Είσαι όμως μόνος και πρέπει να σε τραβήξει κάποιος άλλος. Καλύτερα να το ξεχάσεις. Η μηχανή μπορεί να κάνει φτερά μαζί με τον ντόπιο που σε παρακολουθεί εδώ και ώρα και προθυμοποιείται να σε απαθανατίσει.
8) Αν έχεις πτήση με ενδιάμεσους σταθμούς ή αν προβλέπονται αλλαγές αεροσκαφών, μήπως είναι καλύτερα να σκεφτείς τη λύση μιας μικρής αποσκευής που δε χρειάζεται τσεκάρισμα; Θα την έχεις μόνιμα μαζί σου στο αεροσκάφος, θα αποφύγεις την αναμονή στην παράδοση αποσκευών, τυχόν απώλειες (που είναι συχνότατο φαινόμενο) και το κυριότερο... θα ταξιδεύεις light! Το μυστικό για μια επιτυχημένη εκδρομή, χωρίς ανούσια βάρη!
9) Θες να τα αφήσεις πίσω όλα, να ξεχάσεις και να ξεχαστείς. Ok, μαζί σου! Δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο από μια αποτοξίνωση από πρόσωπα και καταστάσεις που σε πιέζουν. Μην ξεχνάς όμως ότι αφήνεις πίσω τους δικούς σου, την οικογένειά σου, που οφείλεις να τους ενημερώσεις για το πού θα είσαι. Δε χρωστάνε τίποτα να ξεροσταλιάζουν κάθε μέρα μπροστά στην τηλεόραση, μην τυχόν ακούσουν κανένα κακό μαντάτο. Άφησέ τους διεύθυνση ξενοδοχείου, τηλέφωνο επικοινωνίας και μια σύνοψη του προγράμματός σου, με ρητή εντολή να μη σε ενοχλήσει κανείς. Θα είστε και οι δύο πλευρές ευχαριστημένες!
10) Είναι μια πολύ απλή κίνηση, αλλά απαραίτητη, όταν ταξιδεύεις μόνος. Ενημέρωνε το ξενοδοχείο σου πού πας και πότε θα επιστρέψεις. Έτσι, για να υπάρχει κάποιος να... σε προσέχει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου