Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

ΤΡΥΦΕΡΑ ΛΟΓΙΑ ΕΝΟΣ SERIAL KILLER...

Διάβασα κάπου το εξής, που μου άρεσε : «Πάνω στην πόρτα της καρδιάς μου έγραψα: ";Απαγορεύεται η είσοδος";.Αλλά ο έρωτας ήρθε γελώντας και φώναξε: ";Εγώ μπαίνω παντού!";». Χ. Σίπμαν. Διαβάζοντάς το λοιπόν, σκέφτηκα πως αυτός που το είπε θα πρέπει να ήταν ένας πολύ ευαίσθητος, γλυκός και τρυφερός άνθρωπος. Από περιέργεια, έψαξα να βρω πληροφορίες για τον Χ. Σίπμαν... Και με μεγάλη μου έκπληξη έμαθα πως...
Ο βρετανός «παθολόγος» Χάρολντ Σίπμαν δολοφόνησε 215 ασθενείς !!!
Δολοφονώντας 215 ανθρώπους ο βρετανός Χάρολντ Σίπμαν γράφεται με μαύρα γράμματα στην κορυφή της βρετανικής λίστας των κατά συρροήν δολοφόνων, δημιουργώντας μάλιστα και μια ειδική κατηγορία -γιατί είναι επαγγελματίας γιατρός.
«Ο 56χρονος Χάρολντ Σίπμαν δολοφόνησε 215 ασθενείς του. Υπάρχουν υποψίες και για άλλους 45. Αλλοι ασθενείς έπασχαν από ανίατες ασθένειες και άλλοι όχι. Πρόδωσε τους ασθενείς του και το λειτούργημά του με τέτοιο τρόπο και σε τέτοια έκταση που δεν έχει επαναληφθεί ξανά στην ιστορία» είπε η Τζάνετ Σμιθ, επικεφαλής της έρευνας στην υπόθεση, ανακοινώντας το πόρισμα στο βρετανικό δικαστήριο στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε.
*Η υπόθεση του παθολόγου Σίπμαν, με ιατρείο στο Μάντσεστερ, ταρακούνησε τη βρετανική κοινή γνώμη πρώτη φορά το 1998, όταν η οικογένεια της Κάθλιν Γκράντι, της τελευταίας του ασθενούς, τον κατηγόρησε ότι τη σκότωσε χορηγώντας της διαμορφίνη και ότι προσπάθησε να παραποιήσει τη διαθήκη της.
Αναπάντητο «γιατί»
*Το κουβάρι του νήματος άρχισε να ξετυλίγεται: Το 2000 ο γιατρός συνελήφθη με τις κατηγορίες δολοφονίας 15 ασθενών του, χορηγώντας τους θανατηφόρες δόσεις διαμορφίνης, και καταδικάσθηκε σε ισόβια.
*Στη συνέχεια όμως και ενώ ο Σίπμαν βρισκόταν στις φυλακές Φράνκλαντ, η υπόθεση έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις. Οικογένειες και άλλων ασθενών που «είχε χάσει» ο Χάρολντ Σίπμαν ζήτησαν να διερευνηθούν λεπτομερώς οι συνθήκες θανάτου των συγγενών τους.
Ομως, παρά τη διετή έρευνα και το πόρισμα 2.000 σελίδων που συντάχθηκε για τις 215 δολοφονίες κανείς μέχρι στιγμής δεν μπόρεσε να απαντήσει στο βασικό ερώτημα: «Γιατί σκότωνε ο Σίπμαν».
«Δεν μπορούμε να ρίξουμε λίγο φως στους λόγους για τους οποίους σκότωσε ο Σίπμαν. Δεν επιχειρούσε να αποσπάσει χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία από τους ασθενείς του ή τις οικογένειές τους. Καμιά φορά μόνο ζητούσε να του χαρίσουν ένα αντικείμενο του ασθενούς του, όπως για παράδειγμα ραπτομηχανές ή βιβλία. Μόνο στην τελευταία του δολοφονία, της Κάθλιν Γκράντι, προσπάθησε να αλλάξει τη διαθήκη. Ισως σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια σκέφθηκε ότι θα μπορούσε να αποσπάσει χρήματα και να εγκαταλείψει τη χώρα, ύστερα από τον τελευταίο φόνο» αναφέρει στο πρώτο κεφάλαιο η έκθεση για το γιατρό.
Σε άλλο σημείο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο Σίπμαν κατά καιρούς υπέφερε από κατάθλιψη και υπάρχουν ενδείξεις εμμονής στη συμπεριφορά του. Ισως αυτός ο τρόπος δολοφονίας να αποτελεί έκφανση των εμμονών που τον διέκριναν».
Ψυχίατροι που παρακολούθησαν τον Σίπμαν υποστηρίζουν ότι ο γιατρός διακρίνεται από «σύνδρομο ανωτερότητας» και επιθετική συμπεριφορά.
«Πίστευε ότι ήταν πολύ καλύτερος από άλλους συναδέλφους του. Θεωρούσε τον εαυτό του πνευματικά πάνω από το μέσο όρο και δεν μπορούσε να δεχθεί ότι άνθρωποι που ο ίδιος θεωρούσε κατώτερους είχαν δικαίωμα γνώμης», σημειώνει στην έκθεση ένας από τους ψυχιάτρους του Σίπμαν.
Σύμφωνα πάντως με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, «ήθελε να παίζει το Θεό και αποφάσιζε πότε έπρεπε να τερματιστεί η ζωή ενός ασθενή».
«Κυρίαρχο συναίσθημα των συγγενών είναι η έκπληξη και το σοκ από την εγκληματική του φύση. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να πουν ότι τον μισούν. Η τραγωδία είναι ότι τους ήταν αρκετά συμπαθής» δήλωσε η δικηγόρος που εκροσώπησε τις οικογένειες των θυμάτων. Συγγενείς των ασθενών του κατέθεσαν επίσης ότι το ιατρικό πιστεύω του Σίπμαν ήταν: «Δεν είμαι από τους γιατρούς που κρατούν τους ασθενείς στη ζωή με κάθε κόστος για τους ίδιους αλλά και για την οικογένειά τους».
Βασικός προβληματισμός όχι μόνο για την κοινή γνώμη αλλά και την ιατρική κοινότητα είναι πώς ο Σίπμαν κατάφερε να διαφεύγει της Δικαιοσύνης επί 23 χρόνια. «Είμαι αθώος»
«Οι περισσότεροι ασθενείς του αποτεφρώθηκαν. Ο ίδιος στο πιστοποιητικό έγραφε ότι ο θάνατος ήταν αποτέλεσμα ανίατης ασθένειας, όμως το πόρισμα έπρεπε να ελεγχθεί όχι μόνο από δεύτερο γιατρό αλλά και από τρίτο πριν από την αποτέφρωση. Είναι σαφές λοιπόν ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται για τα πιστοποιητικά θανάτου δεν αποτελούν ασφαλιστικές δικλίδες και πρέπει να αλλάξουν» αναφέρεται στην έκθεση περί Σίπμαν.
Ο Σίπμαν πάντως, από τις φυλακές Φράνκλαντ, όπου και εκτίει ισόβια, υποστηρίζει ότι είναι αθώος και εκφράζει την περιφρόνησή του στις αρχές.
«Εχω ήδη αρχίσει να αναζητώ συνάδελφο γιατρό για να εργαστούμε μαζί, όταν σε λιγότερο από 2 χρόνια η αθωότητά μου θα αποδειχθεί και θα ασκήσω πάλι το επάγγελμά μου» γράφει σε επιστολές που έστειλε σε συγγενείς των θυμάτων του μετά την ανακοίνωση της έκθεσης του δικαστηρίου.
ΥΓ.1 Στοιχεία από τη ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 28/07/2002
ΥΓ.2 Για συνοδεία Matrimonio de amor - Richard Clayderman

Με άγγιξαν λοιπόν τα λόγια του πιο...
«παραγωγικού» serial killer της Βρετανίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου