Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

ORCHESTRA BUENA VISTA SOCIAL CLUB


Το Buena Vista Social Club υπήρξε ένα από τα πιο γνωστά member clubs της Αβάνα τη δεκαετία του ’40 και τόπος συνάντησης για μερικούς από τους πιο σημαντικούς μουσικούς της εποχής. Όταν μετά από 50 χρόνια, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, το club έκλεισε οριστικά ο διάσημος Αμερικανός κιθαρίστας Ry Cooder και ο Κουβανός μουσικός Juan de Marcos Gonzales εμπνεύστηκαν την Buena Vista Social Club, μία μπάντα από παραδοσιακούς κουβανούς μουσικούς, μερικοί από τους οποίους υπήρξαν πρωτοστάτες στη σκηνή του θρυλικού club όταν αυτό βρισκόταν στο απόγειο της επιτυχίας του. H επιτυχία της ορχήστρας Buena Vista Social Club ήρθε στο προσκήνιο στα μέσα της δεκαετίας του ’90, με την ομώνυμη και πολύ επιτυχημένη ταινία του Wim Venders, ενώ ο διεθνής Τύπος έκανε λόγο για το φαινόμενο της κουβανέζικης μουσικής , μία φήμη που τους ακολουθεί μέχρι και σήμερα.
Το 1998, οι Buena Vista Social Club έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, δίνοντας ένα εκρηκτικό live show με παγκόσμια αντήχηση!
Το 2011, 13 χρόνια αργότερα η Orquesta Buena Vista Social Club περιοδεύει σε όλο τον κόσμο διαδίδοντας τους μαγικούς ρυθμούς της Κούβας!
Tο περίφημο δημιούργημα των Ry Cooder και Juan de Marcos Gonzales, με την ονομασία Buena Vista Social Club ®, αναβίωσε τη δεκαετία του ’90 την παραδοσιακή μουσική της Κούβας (son, bolero, danzón, guajiro), ένα μουσικό είδος που έκτοτε εξαπλώθηκε παγκοσμίως και αγαπήθηκε με πάθος από το κοινό.
Σήμερα, η Orquesta Buena Vista Social Club ® συνεχίζει το έργο της θρυλικής μπάντας με ένα line-up που περιλαμβάνει την αφρόκρεμα νέων Κουβανών μουσικών, που συνεχίζουν επάξια την Buena Vista παράδοση, μαζί με τους πρωτεργάτες της διάσημης ορχήστρας.
Ο προτεινόμενος για βραβείο Grammy και Latin Grammy, Guajiro Mirabal, «Η Τρομπέτα της Κούβας» όπως τον αποκαλούν, ο Jesus ‘Aguaje’ Ramos, «ο άνθρωπος που κάνει το τρομπόνι να τραγουδάει», σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο και ο βιρτουόζος του laúd (παραδοσιακό κουβανέζικο όργανο που μοιάζει με λαούτο), Barbarito Torres, είναι οι τρεις μυθικοί μουσικοί που έχουν συνεργαστεί στα περισσότερα άλμπουμ "Buena Vista Social Club Presents" και στις περιοδείες της μπάντας τα τελευταία 10 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου