Οι υποθέσεις διαζυγίων λόγω του Facebook αυξήθηκαν κατακόρυφα στις ΗΠΑ και η μόδα έρχεται προς εδώ. Μήπως, ενώνοντάς μας, τελικά μας χωρίζει; «Μπορείς να μου πεις ποια είναι αυτή η καινούργια φίλη του; Και καλά δήθεν συμμαθήτρια του από το γυμνάσιο. Σιγά! Και είναι και δύο χρόνια μικρότερη μου. Και της αρέσει και ο Πολάνσκι. Kάνει και την κουλτουριάρα. Καλά εάν δεν την βγάλει αμέσως θα δει», η φωνή της φίλης μου είχε φτάσει σε υψηλές οκτάβες, καθώς με το δάχτυλο της, μου έδειχνε τα στοιχεία του προφίλ της υποτιθέμενης «αντροχωρίστρας» στο Facebook. Και ενώ εξερευνούσε αγαπημένες συνήθειες, φωτογραφίες και φυσικά σχόλια στο wall της, γινόταν φανερό πόσο πολύ έχει επηρεάσει τις ερωτικές μας σχέσεις η εμφάνιση του Facebook, έχοντας κάνει τα πράγματα πολύ complicated, όπως δηλώνει και η αντίστοιχη επιλογή στην θέση δήλωσης της συναισθηματικής μας κατάστασης.
Τo Facebook έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και σε περιπτώσεις διεκδίκησης κηδεμονίας, όπου η μία πλευρά παρουσιάζει «αμαρτωλές» φωτογραφίες, από το προφίλ του αντίδικου με σκοπό να κριθεί ακατάλληλος ως γονιός
Ολοι το έχουμε ψυχανεμιστεί από καιρό ότι το Facebook σε θέματα καρδιάς μπορεί να σε βάλει σε μεγάλους μπελάδες. Κάποια φωτογραφία από μία συνάντηση την οποία σκόπιμα ή μη δεν αναφέραμε στο σύντροφό μας, ένα καινούργιος φίλος που κάναμε και τον κολακεύει ιδιαίτερα η φωτογραφία του προφίλ του, ένα κάπως πιο φιλικό σχόλιο στο περίφημο ηλεκτρονικό μας τοίχο και το κακό δεν αργεί να συμβεί.
Σιγά σιγά έρχονται πλέον και επίσημες αποδείξεις, καθώς σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δικηγόρους που ειδικεύονται σε θέματα οικογενειακού δικαίου στην Αμερική, τέσσερις στους πέντε δηλώνουν ότι σε όλο και περισσότερες υποθέσεις διαζυγίων τα αποδεικτικά στοιχεία «ψαρεύονται» από δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, με το Facebook να κρατά τα σκήπτρα και να ακολουθεί το MySpace με 14% και το Twitter με 5%. Μάλιστα δηλώνουν ότι για το 20% των διαζυγίων στις ΗΠΑ υπεύθυνο είναι το Facebook!
Πέρα όμως από τις απιστίες τo Facebook έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και σε περιπτώσεις διεκδίκησης κηδεμονίας, όπου η μία πλευρά παρουσιάζει «αμαρτωλές» φωτογραφίες, από το προφίλ του αντίδικου με σκοπό να κριθεί ακατάλληλος ως γονιός.
«Αυτές του είδους οι αποδείξεις από το τίποτα καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερα ποσοστά στις υποθέσεις μου», δήλωσε η Λίντα Λεα Βίνκεν, δικηγόρος της Νότιας Ντακότα στο Associated Press.
Αραγε έχουμε βάλει έναν μεγάλο αδελφό οικειοθελώς στον υπολογιστή μας; Σίγουρα είναι πολύ άσχημο να χωρίζεις μέσω Facebook το χειρότερο όμως μάλλον είναι να το μαθαίνεις μέσω Facebook, όπως συνέβη στην αγγλίδα Εμα Μπράντι που μία ωραία πρωία διάβασε στο status του συζύγου της:«Ο Νέιλ Μπράντι έδωσε τέλος στο γάμο του με την Εμα Μπράντι».
Η ατυχήσασα σύζυγος δήλωσε ότι την πείραξε περισσότερο το γεγονός πως οι άλλοι το έμαθαν πιο γρήγορα από αυτή. Σε λίγα χρόνια πάντως η περίπτωση της μπορεί να μην μοιάζει τραβηγμένη από τα μαλλιά, εάν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με έρευνα, οι χρήστες ξοδεύουν περισσότερο από εφτά ώρες μηνιαίως στο Facebook, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το Google αγγίζει τα 15 λεπτά. Το Facebook αναμφισβήτητα στα συναισθηματικά ζητήματα έχει τα καλά και τα κακά του: οι νέες υποσχόμενα πολλά ηλεκτρονικές γνωριμίες θα παίρνουν φωτιά, ενώ κάποιες περισσότερο «υλικές» θα γεμίζουν εγκαύματα δηλώνοντας του χωρισμού τους την ετυμηγορία ως απλή ασυμφωνία του facebοok…
ΕΡΗ ΒΑΡΔΑΚΗ
Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου