Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ


Κάποιοι ψάχνουν να βρουν τη δική τους Ιθάκη σε μία ερημική παραλία ή ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό. Άλλοι ξενιτεύονται. Η πραγματική Ιθάκη, που ταυτίζεται με την έννοια του ταξιδιού και την πατρίδα του Οδυσσέα, δεν χρειάζεται ψάξιμο: βρίσκεται στα Επτάνησα (από τη Νεολιθική Εποχή) και προσφέρεται για τις καλοκαιρινές διακοπές όλων. Μπορεί σαν βγείτε στον πηγαιμό για το νησί ο δρόμος να είναι μακρύς, γεμάτος περιπέτειες, όπως έγραψε ο Κ. Καβάφης. Όμως, όταν φτάσετε εκεί, οι φιλόξενοι κάτοικοί του, οι παραδοσιακοί οικισμοί, όπως το Κιόνι και το Βαθύ, αλλά και οι πεντακάθαρες παραλίες με το καταπράσινο φόντο θα σας ανταμείψουν.
ΒΑΘΥ
Νεοκλασική πρωτεύουσα
Η πρώτη εικόνα της Ιθάκης που αντικρύζει ο ταξιδιώτης είναι το Βαθύ. Πρωτεύουσα από το 1500 και κύριο λιμάνι, είναι χτισμένο σ΄ έναν κόλπο που κλείνει στην αγκαλιά του το νησάκι Λαζαρέτο, με το εκκλησάκι του Σωτήρα (1668).
Μη φανταστείτε καμία τεράστια πόλη.
Άλλωστε, οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τους 2.000, αν και το καλοκαίρι ο πληθυσμός της περιοχής αυξάνεται κατά πολύ. Ο παραδοσιακός οικισμός θα σας προκαλέσει για ρομαντικούς, καλοκαι-ρινούς περιπάτους, είτε στον παραλιακό δρόμο δίπλα στα πολυτελή σκάφη, είτε στα καντούνια ανάμεσα στα μονόπατα ή δίπατα νεοκλασικά σπίτια με τα κεραμίδια και τα έντονα χρώματα στις πόρτες και τα παράθυρα. Γρήγορα θα καταλάβετε πως η βενετσιάνικη επιρροή είναι έντονη, παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχει αναστηλωθεί ή χτιστεί από την αρχή μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1953. Το Βαθύ ταυτίζεται με το ομηρικό λιμάνι του Φόρκυνος. Σε απόσταση 3 χλμ. δυτικά, βρίσκεται το σπήλαιο των Νυμφών ή Μαρμαροσπηλιά, όπου, σύμφωνα με τον Όμηρο, έκρυψε ο Οδυσσέας τα δώρα των Φαιάκων γυρίζοντας από την Τροία.
Λευκό βότσαλο σε πράσινο φόντο
Γιδάκι: Στην Ιθάκη θα πρέπει να ξεχάσετε τις τεράστιες αμμουδιές, καθώς οι παραλίες της έχουν κυρίως λεία άσπρα βότσαλα. Με πεντακάθαρα νερά, μερικές είναι τόσο μικρές που μοιάζουν με ιδιωτικές και στις περισσότερες τα δέντρα φθάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα, προσφέροντας σκιά και δροσιά. Δυστυχώς ή ευτυχώς, μερικές από τις κορυφαίες παραλίες του Ιονίου κρύβονται επιμελώς και ανακαλύπτονται μόνο διά θαλάσσης.
Αετός: Είναι το πιο στενό σημείο του νησιού, που ενώνει τη Νότια με τη Βόρεια Ιθάκη. Το όνομά του οφείλεται στο βουνό (με ύψος 380 μέτρων) που μοιάζει με αετό και τις δύο παραλίες βόρεια και νότια του βουνού που μοιάζουν με τις μισάνοιχτες φτερούγες του. Στην κορυφή του βουνού ίχνη από κυκλώπεια τείχη. Στον Πισαετό (ή Πίσω Αετό) έρχονται πλοία που συνδέουν την Ιθάκη με την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα και τον Αστακό.
Δεξιά ή Δεξά: Οργανωμένη παραλία κοντά στο Βαθύ. Θα πάτε ακολουθώντας τον δρόμο προς τον Αετό και τη Βόρεια Ιθάκη.
Λούτσα: Από τις λίγες αμμώδεις παραλίες του νησιού. Βρίσκεται κάτω από τα ενετικά κανόνια, στην είσοδο του λιμανιού στο Βαθύ, στην αριστερή πλευρά.
Σκίνος- Μνήματα: Από τις πιο κοντινές στο Βαθύ παραλίες. Και οι δύο είναι στον κόλπο του Σκίνου.
Φιλιατρό: Στον ομώνυμο κόλπο βρίσκεται η οργανωμένη παραλία που είναι κατάλληλη για θαλάσσια σπορ. Γιδάκι: Βόρεια από το Φιλιατρό. Η φυσική ομορφιά του το βάζει στη λίστα με τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας. Κολυμπήστε με θέα τα παράλια της Στερεάς Ελλάδας και τα κοντινά ακατοίκητα νησάκια. Η πρόσβαση γίνεται με σκάφος ή με τα πόδια από το Σκίνο.
Σαρακήνικο: Ανατολικά από το Βαθύ, όμορφη παραλία με καταγάλανα νερά.
Άσπρος Γιαλός: Στη δυτική πλευρά του νησιού, κοντά στο χωριό Άγιος Ιωάννης βρίσκεται η πανέμορφη πεντακάθαρη αμμουδιά του Άσπρου Γιαλού. Εδώ συνδυάζεται το πράσινο χρώμα του όρους Νήριτον με το γαλάζιο του πελάγους. Θα τον βρείτε ακολουθώντας τον δρόμο (3 χλμ.) που οδη γεί από τη Λεύκη στο χωριό Άγιος Ιωάννης και την παραλία.
Πόλη: Είναιπολύ κοντά στο κεφαλοχώρι του Σταυρού, στον κόλπο της Πόλης, δίπλα στο απάνεμο λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες. Στον βυθό της βρίσκονται ερείπια αρχαίας πόλης και στη βόρεια πλευρά του λιμανιού είναι η ομηρική Σπηλιά του Λοΐζου, η οποία καταστράφηκε από τους σεισμούς. Σκιά και δροσιά χαρίζουν οι πανύψηλες λεύκες. Δίπλα από το λιμάνι της Πόλης, κρυμμένη από τα βλέμματα, βρίσκεται η μικρή παραλία Αμμούδι (πρόσβαση με σκάφος).
Αφάλες: Βοτσαλωτή παραλία, στην οποία αξίζει να έρθετε για να απολαύσετε και τη διαδρομή από τον Πλατρειθιά. Στις βραχώδεις ακτές του όρμου υπάρχουν άλλες δύο ερημικές παραλίες, ενώ δεν λείπουν και αυτές στις οποίες μπορεί κανείς να πάει μόνο με σκάφος. Κοντά στις Αφαλές βρίσκονται δύο πολύ μικρές και ήρεμες παραλίες, το Αμμουδάκι και ο Ποντικός. Περίπου 100 μέτρα δυτικά βρίσκεται το Κουλούμι, όπου θα φτάσετε με εκδρομικό σκάφος από την Πόλη, τις Φρίκες ή το Κιόνι. Με σκάφος θα πάτε και στο Κάθισμα, επίσης μικρή και έρημη παραλία απέναντι από τις Αφάλες. Στη δυτική πλευρά του κόλπου των Αφαλών είναι το Κεραμαργειό, μικρή παραλία με βότσαλα για εκείνους που επιθυμούν απόλυτη ηρεμία.
Πλατύς Άμμος: Μεγάλη και όμορφη παραλία που θεωρείται από τις καλύτερες της Ιθάκης και της Ελλάδας. Συνδυάζει άμμο, βότσαλο και πεντακάθαρα νερά. Το καλοκαίρι γεμίζει από σκάφη όλων των τύπων.
Τρία μούδια: Τρεις μικρές συνεχόμενες παραλίες με βότσαλο, σε μικρό όρμο πολύ κοντά στις Φρίκες και η πρόσβαση γίνεται με σκάφος από εκεί καθώς και από το Κιόνι.
Βαθύ: Το Βαθυαμμούδι είναι άλλη μια μικρή παραλία κοντά στο λιμάνι των Φρικών. Και αυτό έχει πρόσβαση μόνο με σκάφος.
Λιμένια και Πέρα Λιμένια: Δίπλα στις Φρίκες βρίσκεται η παραλία Λιμένια. Σκιά και δροσιά προσφέρουν οι ελιές που απλώνονται πίσω από την παραλία. Η μικρή παραλία Πέρα Λιμένια βρίσκεται μετά την πρώτη και θα τη βρείτε μόνο αν έχετε σκάφος ή όρεξη για περπάτημα.
Κιόνι: Στον όρμο του Κιονιού θα βρείτε αρκετές μικρές παραλίες με πεντακάθαρα νερά, οι οποίες προσελκύουν τους πολυάριθμους επισκέπτες του χωριού. Βγαίνοντας από το Κιόνι, με κατεύθυνση προς τα νότια του νησιού και αφού περάσετε τον κάβο του Αϊ-Λια με το ομώνυμο εκκλησάκι, θα βρείτε τη μικρή βοτσαλωτή παραλία Κριτάμι, ενώ ανάμεσα στον Αϊ-Λια και τον Αετό βρίσκεται η παραλία Κοτσύφι . Κατά μήκος του παραλιακού δρόμου που συνδέει τις Φρίκες με το Κιόνι υπάρχουν οι παραλίες Κουρβούλια,Πίσω Κουρβούλια,Τσιτσιμίδα,Πλακούτσες .
Το Κιόνι
O διασημότερος- και διατηρητέος οικισμός του νησιού, διεκδικεί άνετα μία θέση ανάμεσα στους ωραιότερους του Ιονίου. Είναι χτισμένος σ΄ έναν καταπράσινο κόλπο, στην είσοδο του οποίου στέκουν τρεις μισοερειπωμένοι μύλοι. Τα σπίτια του μοιάζουν να στριμώχνονται ανάμεσα στα δέντρα και τη θάλασσα, ενώ το κεραμιδί χρώμα από τις στέγες τους χωρίζει το μπλε της θάλασσας από το πράσινο των δέντρων. Το λιμανάκι, που κάποτε ήταν καταφύγιο και ορμητήριο πειρατών, φιλοξενεί στις μέρες μας δεκάδες κότερα, αφού το Κιόνι είναι αγαπημένος προορισμός όσων διαθέτουν σκάφος.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
- Τα ερείπια του κάστρου στην είσοδο του λιμανιού- στη Λούτσα. Χτίστηκε το 1807 κατά τη διάρκεια της δεύτερης γαλλικής κατοχής των Ιονίων Νήσων κι έχει δύο κανόνια.
- Το Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης, που έχει αξιόλογη βιβλιοθήκη με 10.000 τόμους διαφόρων βιβλίων. Από αυτά, τα 195 είναι πολύ παλαιά και σπάνια.
- Τον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας, για να δείτε το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο της (1793) και το παλιό κωδωνοστάσιο (1820).
- Το Ναυτικό- Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Ηλεκτρικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, κοντά στην κεντρική πλατεία. Τα εκθέματα ξεπερνούν τα 1.500, μεταξύ των οποίων είναι μια πλούσια συλλογή παλαιών φωτογραφιών των αρχών του αιώνα μας, συλλογή από πίνακες καραβιών Ιθακήσιων πλοιοκτητών, ναυτικά όργανα, στολές, έγγραφα και βιβλία της Εμποροναυτικής Σχολής Σταθάτου. Επίσης, περιλαμβάνει χαρακτηριστικά αντικείμενα διαφόρων επαγγελμάτων, έπιπλα της αστικής τάξης του νησιού, παραδοσιακές στολές της Ιθάκης κ.λπ. (ανοικτό 9.30- 13.30 εκτός Δευτέρας, τηλ. 26740 33398).
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο, που περιλαμβάνει μια σπάνια συλλογή αγγείων, αποτελούμενη από 1.000, σχεδόν ακέραια, αγγεία και όστρακα. Τα ευρήματα είναι από τις ανασκαφές στον Αετό και άλλες αρχαιολογικές θέσεις (τηλ. 26740 32200).
- Το Περαχώρι (4 χλμ. νότια), το νοτιότερο χωριό της Ιθάκης. Εδώ αξίζει να δείτε τα ερείπια της Παλιόχωρας, της παλιάς πρωτεύουσας του νησιού με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική.
Πώς θα πάτε
Με φέρι-μπόουτ εκτελούνται δύο δρομολόγια όλο τον χρόνο, από την Πάτρα (τηλ. Λιμεναρχείου: 2610 341002) για το Βαθύ Ιθάκης, μέσω Σάμης Κεφαλονιάς. Καθημερινά δρομολόγια υπάρχουν και από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας (τηλ. Λιμεναρχείου: 26460 41052).
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου